Abonner på nyhetsbrev
Oppgi mailadresse for å motta vårt nyhetsbrev.
Prev
Next

Turpan 

 

File:China Xinjiang Turpan.svg

Turpan prefekturet (med rødt) i regionen Xinjiang (oransje).


Turpan - Silkeveiens Mekka!
 
Turpan ligger ca. 150 km sørøst for Urumqi, Xinjiangs hovedstad i det vestlige Kina. Byen hadde en befolkning på 254 900 ved utgangen av 2003, og er en by på fylkesnivå i prefekturet som også heter Turpan.
 
Turpan er en gammel by med en lang historie. Den ble anlagt ved en stor oase langs den nordlige delen av Silkeveien, og dens strategiske beliggenhet ved handels- og karavaneveien mellom Kina og Vesten førte til at byen etter hvert ble et viktig handelssted. Turpan er en fantastisk by som har blandet østlig og vestlig religion og kultur på en spennende måte.
 
Det er gjort funn av bosetninger her som kan dateres helt tilbake til år 4 000 f. Kr. Byen var kjent som Gushi i det vestlige Hàn-dynastiet (206 f. Kr - 24 e. Kr) og i Ming-dynastiet (1368 - 1644). Den fikk senere navnet Turpan, som betyr "det laveste sted". Turpan er nemlig byen med den laveste høyde i Kina, bare 33 m.o.h.
 
Turpan har et barskt ørkenklima, med svært lange varme somre, og kalde men korte vintre. De varme og tørre somrene kombinert med områdets gamle vanningssystem, gjør at landskapet rundt Turpan er perfekt for fruktdyrking av høy kvalitet. Det herlige solskinnet gir bl. a. fantastiske meloner og druer, og frukten her er velkjent for sitt høye sukkerinnhold.
 
 
 
Severdigheter i Turpan:
 
Jiaohe Ruinene var en gang hovedstaden i Sør-Cheshi, et av rikene til Hàn-dynastiet (i 206 – 220f. Kr.). Dette var en mektig og viktig by som lå ved to elver. Disse elvene er inntørket og Jiaohe betyr "kryssende elver".
 
The Karez Well er et intrikat vanningssystem fra oldtiden, hvor brønner er koblet sammen med underjordiske kanaler. Karez systemet er et resultat av oldtidens folks flid og intelligens.
 
The Sugong Pagoda er det eneste islamske tårnet blant de hundre berømte tårn i Kina.
 
Gao Chang Ruinene er delt inn i tre deler: den ytre bydelen, den indre bydelen og palasset. Totalt areal på denne byen er 2 mill. m². Byen ble bygget ca. 100 år f. Kr og ble senere et nøkkelpunkt gjennom den eldgamle Silkeveien. Den var hovedstad for Uigurene, som blomstret mellom det 7. og det 14. århundre.
 
The Baizikeli thousand Buddha Caves inneholder 67 grotter, datert tilbake fra det Nordlige og det Sørlige dynastiet (317-589) til Yuán-dynastiet (1279 – 1368). Dette ble det Buddhistiske midtpunktet på Silkeveien.
 
The Flaming Hill er en fantastisk kombinasjon av rød sand og store steiner som gjør at det ser ut som en rød drage som ligger og sover på fjellkjeden.

Let's Travel AS, Ulefossveien 4, 3730 Skien.
Åpningstider: 08.00 - 16.00 man-fredag.
Tlf 35 900 900. e-post: info@letstravel.no
Se også www.blixentours.no
Travelmarket Interactive