Abonner på nyhetsbrev
Oppgi mailadresse for å motta vårt nyhetsbrev.
Prev
Next

Nyttig å vite

Pass og visum
Det kreves visum til en del land i Fjerne Østen (bl.a. Indonesia og Kina), Midtøsten, samt til Cuba og Australia. For øvrig er norsk pass tilstrekkelig til de fleste andre reisemål som Let’s Travel tilbyr, ved maksimalt opphold i inntil 30 dager. Merk: Pass må være gyldig i minst seks måneder etter hjemkomst. (Sjekk dette før avreise, ellers kan det bli problemer). Elektronisk pass er påkrevet ved innreise/mellomlandig i USA for norske statsborgere. Om dette ikke er i orden vil man nektes utreise fra USA! Du er selv ansvarlig for at pass og visum er gyldig i det land du besøker. Barn må ha eget pass. Reisende med utenlandsk pass må sjekke reglene i utstedelseslandet ved å kontakte ambassade eller konsulat. Pass med innreisestempel fra enkelte land i Midtøsten kan føre til nektet innreise i noen land. En del land krever også transittvisum for reisende som ikke er norske statsborgere. Det er derfor viktig at du selv gjør oppmerksom på annen nasjonalitet enn norsk ved bestilling, slik at rette pass- og visumopplysninger kan bli gitt.

Link til Utenriksdepartementets oversikt over visumfrie land

Link til Visumservice ASReiseforsikring
Sjekk at din reiseforsikring gjelder for reise i hele verden og at den er gyldig i hele reiseperioden. Den er ikke inkl. i reiseprisen. Vi anbefaler at du tegner egen reiseforsikring som dekker sykdom, hjemsendelse (ved sykdom/skade), bagasjetap m.m. Let’s Travel hjelper deg å tegne riktig forsikring, via Europeiske Reiseforsikring. OBS: Nytt fra 01.05.04: Skal du på reise i Eruopa bør du skaffe deg Europeisk helsetrygdkort. Det er nødvendig å medbringe Europeisk helsetrygdkort, dersom reiseforsikring ikke tegnes. Dersom avtale og kjøp av reise inngås kort tid før avreise, skal informasjon om reiseforsikring gis av arrangør i den utstrekning det er praktisk mulig. Skulle du få behov for øyeblikkelig hjelp ved opphold i et EU- eller EØS land, gir EØS avtalen rett til dekning av utgifter ved medisinsk behandling innen den offentlige helsetjenesten etter samme regler som gjelder for landets egne innbyggere. For å få dette, må du ha Europeisk helsetrygdkort attestert av trygdekontoret i din hjemkommune. Du bør allikevel ha egen reiseforsikring som nevnt over i dette punkt. Husk at all reise uten riktig forsikring skjer på eget ansvar. Det koster penger å ligge på sykehus!

Vaksinasjoner
Kontakt vaksinasjonsklinikk på ditt hjemsted og rådfør deg med dem om hva som er best for ditt reisemål, om du trenger noen vaksiner, evt malariatabletter. 

Alternativt anbefaler vi at du klikker deg inn på Vaksine1 som alle har spesialkompetanse på vaksiner ved utenlandsreiser.

Gult internasjonalt vaksinasjonskort skal være med til fjerne reisemål.

I Sør- og Mellom-Amerika og Sentral-Afrika er noen vaksiner påbudt, ellers i verden kreves ingen vaksiner for innreise, men det er anbefalt fra Folkehelseinstituttet.

Alle bør oppdatere grunnvaksinene sine, så som difteri, stivkrampe, polio og kikhoste dersom det er mer enn 10 år siden. Alle som reiser utenom Vest Europa, USA og Australia bør undersøke om de bør vaksinere seg. Reisende er selv ansvarlig for at helsetilstanden er slik at ikke vedkommende selv eller medreisende utsettes for fare. Spesielle regler gjelder for gravide. Dette sjekkes med aktuelt flyselskap.


Valuta
Vi anbefaler å ta med amerikanske dollar i reisesjekker og kontanter, som veksles over til lokal valuta etter ankomst. Pass på at sedlene er hele og tydelige i trykken. Du kan risikere at slitte og ødelagte sedler nektes mottatt i bank eller vekslingskontor. Vi gjør også oppmerksom på at det er bedre kurs for sedler med høy verdi. Det er vanlig å veksle penger i vekslingskontorer, og disse har ofte bedre kurs enn det gis i større banker. Det kan være vanskelig å veksle norske kroner og spesielt tusenkronesedler i enkelte land. VISA, Euro/MasterCard, American Express og Diners Club er gangbare de fleste steder.

Språk
I Østen snakker de fleste ansatte på hoteller og turiststeder godt engelsk, mens det i Sør-Amerika snakkes spansk eller portugisisk. Våre lokale guider er flerspråklige, men alle kommuniserer på engelsk. Våre rundreiser guides normalt på engelsk.

Bagasje
Det er tillatt med 20 kg bagasje pr person ved reise på turistklasse, med unntak av enkelte flyselskaper som flyr til land på det amerikanske kontinentet. Her tillates fortsatt “piece concept” (dvs. 2 kolli uavhengig av vekt) på noen destinasjoner. I tillegg godtas inntil 5 kilo håndbagasje, som regel ett kolli pr. person innen gitte mål. Enkelte flyselskaper har skjerpet inn sine rutiner, og ser meget strengt på overvekt. Generelt kan sies at å betale for overvekt er meget kostbart. Vær spesielt oppmerksom på at barn under fylte 2 år aldri kan registreres med bagasjekvote. Skadd eller forsvunnet bagasje må straks meldes til flyselskapets kontor på flyplassen. Let’s Travel kan ikke under noen omstendighet bidra til at slik bagasje blir rapportert savnet. Skade- og tapsskjema som fylles ut på den aktuelle flyplass må vedlegges senere forsikringskrav. Ved tapt bagasje vil flyselskapet normalt utbetale et midlertidig erstatningsbeløp.

Å reise med rutefly
Hos nesten alle flyselskaper er det forbudt å røyke ombord. Som regel er alt av mat (faste måltider) og drikke (mineralvann, juice, vann, vin og spiritus) inkludert ombord. Unntaksvis serverer enkelte flyselskaper kun drikke til maten, og du må selv bekoste øvrige tørsteslukkere. Det er vanlig å kunne gjøre forhåndsreservering av flyseter i forbindelse med enkeltreiser. På gruppereiser er dette, av praktiske årsaker, ikke mulig. Vær oppmerksom på at mennesker som av helsemessige årsaker gjør krav på seter ved nødutgang blir avvist. Det er strenge internasjonale krav til at personer ved nødutgang skal være i god fysisk form. Vi anbefaler å følge nøye med på orientering om sikkerhetsinstrukser ombord. Det er flypassasjerens plikt å sette seg inn i de aktuelle flyselskaps regler og rutiner. På grunn av den varierende politiske situasjonen i verden vil det være perioder med utvidet sikkerhetsoppbud på enkelte flyplasser. Slike tiltak iverksettes alltid for å trygge den reisende, og er til passasjerens beste. Vi anbefaler å alltid beregne god tid ved innsjekk, både underveis og ved avreise fra Norge. Reisende anbefales ved lange flyreiser å drikke mye vann (ikke alkohol!), og å ta jevnlige spaserturer i midtgangen. Dette øker blodsirkulasjonen og minsker risikoen for f.eks. blodpropp.

Lokale flyplassavgifter
Norsk flyplassavgift blir tillagt alle priser. På grunn av kursendringer vil den samlede flyskatt fremkomme på fakturaen. Dessuten må det ved utreise fra flere land i tillegg betales flyplassavgift i lokal valuta for å få ombordstigningskort (eks. Indonesia, Thailand). Denne avgiften er aldri inkludert i verken enkelt- eller gruppereisens oppgitte pris, og kan ikke forhåndsbetales.

Utflukter, transfer og sightseeing
Alle utflukter som er foreslått og ikke inkludert må betales kontant i lokal valuta underveis eller før avreise. Det vil bli sendt vouchers på alt av transport, utflukter, overnatting og sightseeing som forhåndsbetales. Vouchers leveres de aktuelle agenter på destinasjonen, og fungerer som betalingsmiddel. Ved problemer med dette skal Let’s Travel kontaktes snarest, slik at ingen dobbeltbelastes. Merk: Sjekk agent-info på vouchers! På enkelte destinasjoner er det agent og ikke selve hotellet som krever vouchers for overnatting. Dette fordi vi gjør hotellreservasjon via agent på enkelte destinasjoner.

Klær og pakketips
Lett, komfortabelt sommertøy og gode spasersko anbefales til de fleste anledninger. Det kan også være lurt å ta med noe pent antrekk dersom du ønsker å tilbringe kvelden på spesielt flotte restauranter. Vær spesielt oppmerksom på at ved besøk i enkelte templer er det ikke tillatt å være kledd i kort bukse eller skjørt (over knærne) og sandaler. Vi anbefaler også at det tas med paraply, en liten sekk, badetøy, solkrem, insektmiddel, og et lite reiseapotek som inkluderer plaster, sterile kompresser, sårsalve, tape og smertestillende tabletter. Vær oppmerksom på at foreskrifter (på engelsk) fra lege bør vedlegges spesielle medikamenter som medbringes på reisen. Foruten 3-4 dagsrasjoner bør disse pakkes i reisebagasje, ikke i håndbagasjen.

Verdisaker med på reisen
Ta ikke med smykker, andre verdisaker eller dyre klær. Det resulterer bare i masse besvær – hvis de av en eller annen grunn skulle komme bort. Det anbefales å bruke hotellets safe eller oppbevarings-bokser til pass, flybilletter, penger og verdisaker. Sett aldri vesker og fotoapparater fra deg. Det er selvfølgelig noen steder hvor du er mer utsatt for tyveri enn andre, men generelt kan vi si at risikoen er til stede overalt. (Det er som regel safe på hotellrommene eller i resepsjonen. Benytt denne!) Vær også obs på at smuglervarer kan “plantes” i bagasje. Å miste pass, penger, verdisaker og kredittkort underveis fører alltid til mye behageligheter for deg selv og medreisende. Vi anbefaler å passe meget godt på disse gjenstander. Ta kontakt med flyselskap, Norges ambassade, turleder eller vår agent på stedet for å iverksette tiltak dersom problemer skulle oppstå. Notèr ned telefonnummer for sperring av kort før avreise fra Norge.

Hoteller og hotellstandard
De hotell Let’s Travel selger og markedsfører er nøye kontrollert av våre medarbeidere og agenter. Hotellene er klassifisert etter det enkelte lands offisielle klassifisering og må ikke sammenliknes med tilsvarende standardbetegnelse på andre reisemål eller i Norge. Vi gjør oppmerksom på at standarden innenfor den samme kategori kan variere fra ett land til et annet. I Østen og Karibien vil du for eksempel finne at hotellene i de forskjellige kategorier kan ha høyere standard enn enn i Australia og Europa. Utsjekking er som regel mellom kl 1000 – 1200. Innsjekking mellom kl 1200 og 1400. I enkelte tilfeller kan andre tidspunkt være aktuelle. Enkeltrom er ofte mindre enn dobbeltrom, og av og til dårligere plassert på hotellet. Vær oppmerksom på at det er forskjellig praksis mht enkelt- og dobbeltsenger i de forskjellige hotell. Vær oppmerksom på at det daglige renholdet i enkelte tilfeller kan være vesentlig enklere enn ved norske hotell. Ofte benyttes mopp i stedet for våt vask. På grunn av høye el-priser kan oppvarming og tilgang på varmt vann være noe begrenset i enkelte land. På en del hoteller vil air-condition derfor kun være på i spesielle tidsrom. I andre tilfeller startes systemet med nøkkelkortet etter ankomst til rommet. Dette kan noen ganger gi en “fuktig mugglukt” etter at air-condition har vært avslått en periode. Spesielle ønsker som f.eks. havutsikt, etasjevalg m.m. vil normalt ikke kunne bekreftes før avreise, men vil fremkomme som ønske på hotell-voucheren. Evt. pristillegg må betales direkte til hotellet. På noen hotell foregår oppussing/restaureringsarbeider. Eksempelvis kan svømmebassenget være avstengt eller air-condition ute av drift en dag eller to for reparasjon, vedlikehold og rengjøring. Så langt mulig vil dette bli opplyst på forhånd, men slike forhold kan ikke påklages i etterkant. Vær oppmerksom på at bilder av hotell eller rom kun er eksempler på hotellets standard eller beliggenhet. Detaljer kan derfor avvike fra bildet. Trafikkstøy og støy fra folkeliv og aktiviteter i hotellområdet kan ikke påklages. Insekter som maur, kakerlakker, mygg, gekkoer og annet forekommer i tropiske strøk, også på hotellrommene, uten at dette har noe med stedets standard eller rengjøring å gjøre. Slike forhold gir derfor ikke rett til prisavslag eller noen form for erstatning. Gi gjerne beskjed i resepsjonen, slik at rommet evt. kan sprøytes. Let’s Travel er av praktiske årsaker ikke ansvarlig for hvor den enkelte gjest blir plassert, eller hvordan rommene på det enkelte hotell blir fordelt. Dette besørger hotellet selv. Våre hotellpriser inkluderer ikke flybilletter eller andre tillegg, der dette ikke er spesifisert.

Betaling og påmelding. Frivillig avbestillingsforsikring
Depositum på 1.000 – 2.000,- kr. for enkeltreiser betales ved påmelding.
Depositum for gruppetur er kr 2.000,- pr deltaker. Betaling av restbeløp for gruppeturer skjer ca. 35 dager før avreise. Frivillig avbestillingsforsikring for fly og hotellopphold via Europeiske Reiseforsikring koster normalt 6% av reisens totale kostnad. Denne anbefales på det sterkeste, da du får refundert kostnader for reisen ved avbestilling grunnet sykdom. Merk at avbestillingsbeskyttelsen ikke tilbakebetales uavhengig av avbestillingsgrunn.


Forsinkelser underveis
Forsinkelser i flyavganger og annen transport kan dessverre inntreffe. Flyselskapene har egne regler for dekking av mat og evt. hotellopphold. Disse er regulert av internasjonale bestemmelser. Slike forhold er derfor ikke Let’s Travels ansvar.

Reduksjon i pris for barn, ungdom, studenter, pensjonister og andre
Barn under 2 år betaler normalt 10% av reisens pris når de sitter på foreldrenes fang i flyet og deler deres seng på hotellet. Barn til og med 11 (15) år får vanligvis 25% (33%) rabatt forutsatt at innkvarteringen skjer på foreldrenes rom (min. 2 voksne personer) på hotellet. Enkelte hoteller og flyselskap gir også rabatt til etniske reisende (dvs. statsborgere i andre land som søker hjemreise for seg selv og sin familie), bryllupsreisende, studenter og pensjonister.

Rundreiser, gruppe- og fellesreiser
På alle våre reiser er det engelsktalende guide. I noen tilfeller er også den engelsktalende sjåføren guide. De fleste rundreiser krever minimum 2 deltakere før de gjennomføres. Gruppeturer krever min. 15 deltakere for å sende norsk turleder. På en del gruppeturer vil norsk turleder møte frem på bestemmelsesstedet (på flyplassen i første land etter Europa). De fleste reiser har garanterte avganger på visse datoer. Transporten kan foregå med personbil, minibuss eller buss, alt avhengig av antall deltakere. Enkelte strekninger kan også foregå med annen type transport, f.eks tog eller båt. Dette vil være spesifisert i programmet. Vi tar forbehold om endringer i reiserute.

Generelt
Let’s Travel forutsetter at den reisende setter seg inn i våre reisebestemmelser, samt regler for reservasjon, endring og avbestilling. Videre har den reisende et ansvar for å sette seg inn i de politiske, sosiale og religiøse forhold som råder på reisemålet. Ved usikkerhet omkring spesielle reisemål, med hensyn til sikkerhet, terror, uvær o.l. forholder vi oss til Pakkereiseloven m.h.t. avbestilling og endring. Let’s Travel forholder seg videre alltid til gjeldende informasjon fra Utenriksdepartementet om hvorvidt et reisemål regnes for trygt eller ikke. Let’s Travel vil aldri kunne garantere om et reisemål er trygt å reise til. Sjekk med forsikringsselskapet om reiseforsikringen dekker reisen til et reisemål som Utenriksdepartementet definerer som utrygt. Husk at du reiser på eget ansvar dersom du trosser råd og anbefalinger fra UD og forsikringsselskap. Vi gjør spesielt oppmerksom på kriminalitet i alle storbyer. Tyverier kan forekomme under reise. Let’s Travel arrangerer reiser over hele verden, og kan derfor ikke gi oppdaterte detaljerte opplysninger om ethvert reisemål. Det er streng straff for innføring av pornografiske artikler, samt dødsstraff for drap og innføring av narkotika i mange land i Østen og Sør-Amerika.

Rebekreftelse av returbilletter på fly
På enkelte av våre reiser er det den reisendes plikt å rebekrefte sine returbilletter til flyselskapet i det aktuelle land, minst 72 timer før retur. Dette kan gjøres via våre agenter på stedet, eller hos det aktuelle flyselskapet.

Let's Travel AS, Ulefossveien 4, 3730 Skien.
Åpningstider: 08.00 - 16.00 man-fredag.
Tlf 35 900 900. e-post: info@letstravel.no
Se også www.blixentours.no
Travelmarket Interactive