Abonner på nyhetsbrev
Oppgi mailadresse for å motta vårt nyhetsbrev.
Prev
Next

Kina 

 Kina "Midtens rike & Sivilisasjonens vugge"

Dette spennende og mystiske landet har i mange hundre år virket som en magnet på folk fra hele verden. Landet har opp igjennom historien fått utvikle seg relativt uforstyrret av ytre påvirkning, avgrenset som det er av Sør-Kinahavet og sine massive fjellområder. Enten du ønsker å oppleve storbyene Beijing og Shanghai, et fantastisk elvecruise i Guilin og på Yangtze River, fjellvandring i Yangzhou og Xingping eller et besøk i spektakulære Tibet og sagnomsuste Silkeveien, så er dette landet det naturlige valget for deg. I Kina finner du alt du kan ønske deg av spennende natur, kultur & historie!

Folkerepublikken Kina er det største landet i Øst-Asia, og verdens mest folkerike land. Innbyggertallet er på over 1,3 milliarder, noe som utgjør en femtedel av jordens befolkning. Over 90 % av disse er hàn-kinesere, men det finnes i tillegg hele 55 etniske minoritetsgrupper i landet. Kinesisk er verdens mest talte språk, og selv om det snakkes utallige dialekter rundt om i landet, forstår nesten alle kinesere riksmålet mandarin.

Kina er delt inn i 23 provinser og grenser til hele 14 land. I dette enorme riket finner vi utrolige kontraster i vegetasjonen. Alt fra knusktørre ørkenlandskap og himmelske innsjøer langs Silkeveien, til den majestetiske Himalayafjellkjeden med verdens høyeste fjelltopp Mount Everest, samt fruktbare og tett befolkede elvesletter med jordbruk langs elvene Yangtze og Huáng Hé – den kinesiske sivilisasjonens vugge. Kina hadde et velutviklet samfunnssystem allerede for 4 000 år siden, og landet er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon. Kinas landegrenser har variert gjennom tidene, men historisk har man sagt at landet er inndelt i fem regioner: det egentlige Kina, Indre Mongolia, Mandsjuria, Xinjiang og Tibet. Klimaet i Kina spenner fra subtropisk i sør til temperert i den midtre delen, og vintre som kan komme helt ned i arktisk kulde i nord.

Gjennom tidene har det hersket en lang rekke keisere i dette enorme og mystiske riket, og totalt 13 keiserdynastier regjerte i Kina i til sammen 2 500 år. I løpet av disse årene ble fantastiske byggverk som Den kinesiske mur, Den forbudte by, Himmelens tempel og Sommerpalasset i Beijing bygget. Det finnes også godt bevarte graver etter de kinesiske keiserne, bl. a. Ming-gravene utenfor Beijing og Terrakottahæren utenfor Xian som rommer 8 000 krigere i full størrelse som skulle beskytte den første keiseren etter hans død.

I 1912 gikk det siste keiserdynastiet i oppløsning, og Kina ble en republikk. Det kinesiske kommunistpartiet med formann Máo Zédōng i spissen opprettet Folkerepublikken Kina i 1949, og en årrekke med kommunistisk styre fulgte. Etter Máos død i 1976 ble det igangsatt reformer i landet for gradvis å innføre markedsøkonomi, og Kina er i dag en av verdens største eksportører av industrivarer og teknologi.

Mat og mosjon er to viktige faktorer i kinesernes liv, og det anses som meget viktig å være fysisk aktiv. Man ser ofte eldre mennesker som trener Qi gong og Tai Chi i parkene om morgenen, og skolebarn som gjør uttøyningsøvelser i skolegården. Fokus på maten og dens betydning for helsen er også meget utbredt. Kineserne bruker mer av sin inntekt på mat enn vi gjør i Norge, og de spiser mye oftere ute enn oss. Man finner ofte hele familier som hygger seg rundt et stort, rundt bord med god mat og drikke, hvor alle forsyner seg med spisepinner av de mange og velsmakende rettene som snurrer rundt på en dreieskive midt på bordet.

Filosofi har alltid spilt en stor rolle i kinesisk kultur, og troen på konfutsianismen, taoismen og buddhismen er viktig i manges liv. Kineserne var tidlig ute med medisin og urtelære, likeså med kirurgi og akupunktur. Mange store oppfinnelser har også sett dagens lys i Kina, for eksempel porselen og silke, og tekniske oppfinnelser som kompasset, boktrykkerkunsten, papiret, kruttet, armbrøsten og rustningen. Skjønnhet og harmoni står høyt i kurs i Kina, og eldgamle kunstarter som bonsai, kalligrafi, malerkunst og musikk ble tidlig dyrket blant kineserne.
Ring vår Kina ekspert

Jun Bjørbekk tlf: 35 900 915


Send forespørsel her!

Jun er vår daglige leder. Hun er født og oppvokst i Kina, og kjenner landet ut og inn. Hun vil gjerne dele sitt fantastiske og fascinerende hjemland med deg, og gi deg en total opplevelse av Kina som ikke finnes hos alle andre byråer.

Informasjon

Areal 9 596 960 km²
Betalingsmidler Yuan. Betalingskort som Visa, American Express og Master card.
Elektrisitet 220 volt. Adapter behøves.
Hovedstad Beijing
Innbyggere 1 354 040 000 (31.12.12)
Klima Klimaet spenner fra subtropisk i sør, til temperert i den midtre delen og vintre som kan ha arktisk kulde i nord.
Kredittkort Vanlig betalingsmiddel på hoteller og i store butikker. Minibanker er vanlig i alle store byer. Det lønner seg å ta ut kontanter i minibanker fremfor å betale med kort.
Landegrenser Afghanistan, Bhutan, Burma, India, Kasakhstan, Nord Korea, Kyrgyzstan, Laos, Mongolia, Nepal, Pakistan, Russland, Tajikistan, Vietnam (Hong Kong og Macau)
Nasjonaldag 1. oktober
Pass Pass kreves. Passet må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato.
Religion Taoisme, konfutsianisme og buddhisme. Offisielt er Kina imidlertid et ateistisk land, fordi det ble forbudt med religion under kulturrevolusjonen.
Språk Mandarin (Kinesisk)
Statsoverhode Xi Jinping
Styreform Kommunistisk republikk
Tidssone + 7 timer (+ 6 timer sommertid).
Tips Er en vanlig måte å vise høflighet på. På utflukter og rundreiser påregner man ca 15 - 20 yuan pr person/pr dag til guider og sjåfører. Ca 10 % på restaurant regninger.
Vaksiner Ingen vaksiner er påkrevd for å reise til Kina, men det kan være lurt å rådføre seg med lege eller helsestasjon dersom du skal reise utenom de største byene i Kina.
Valuta Kinesisk renminbi – Yuan (CNY)
Visum Visum kreves. Skaffes ved Den kinesiske ambassade, Holmenveien 5, Vinderen, 0244 Oslo. Tlf: 22 49 38 57.
Let's Travel AS, Ulefossveien 4, 3730 Skien.
Åpningstider: 08.00 - 16.00 man-fredag.
Tlf 35 900 900. e-post: info@letstravel.no
Se også www.blixentours.no
Travelmarket Interactive